14maig
Cada dia són més els consumidors que s’animen a adquirir algun bé o servei a través d’Internet. A causa de la impersonalitat de la xarxa ja que l’adquisició es realitza de manera virtual i no presencial, llevat del cas de grans empreses que són conegudes pel consumidor, es plantegen problemes de confiança a l’hora d’utilitzar els mitjans de pagament i de posada en execució i correcta finalització del bé o servei contractat.És per això que al llarg d’aquest article donarem unes pistes al consumidor que li puguin ajudar a detectar si el que realment està darrere d’aquest Website és una empresa seriosa i solvent o no ho és, sempre que aquesta empresa o el seu pàgina web estiguin sotmesos a la legislació espanyola.Un primer aspecte a tenir en compte a l’hora de realitzar una contractació electrònica és que bé a través d’un formulari de contacte oa través de l’alta com a usuari a la part privada de la web, ens van a sol · licitar alguns dels nostres dades de caràcter personalper poder executar la sol · licitud d’informació plantejada o el servei contractat. Hi ha d’haver un avís de protecció de dades o una mal anomenada “Política de Privacitat”, en la qual se’ns ha d’informar de tots els aspectes regulats en l’article 5 de la Llei Orgànica 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD ) i haurà igualment obtenir el nostre consentiment, si així és el cas, d’acord amb el que disposa l’article 6 de la mateixa norma. Podem comprovar igualment que aquesta empresa té degudament declarats els seus fitxers de dades de caràcter personal, la seva finalitat i ús, els camps de dades que tracten, si es fan cessions de dades o transferències internacionals de dades i com exercir els drets d’accés, rectificació, cancel · lació i oposició a través de la pàgina web de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades www.agpd.es apartat “Fitxers Inscrits / Titularitat Privada”.

Igualment en virtut de l’article 10 de la Llei 34/2002 de Serveis de la Societat de la Informació i del Comerç Electrònic (LSSICE), ha d’existir a la Web un avís legal que contingui la següent informació:

“1. Sense perjudici dels requisits que en matèria d’informació s’estableixen en la normativa vigent, el prestador de serveis de la societat de la informació estarà obligat a disposar dels mitjans que permetin, tant als destinataris del servei com als òrgans competents, accedir per mitjans electrònics, de forma permanent, fàcil, directa i gratuïta, a la següent informació:

El seu nom o denominació social, la seva residència o domicili o, si no, la direcció d’un dels seus establiments permanents a Espanya, la seva adreça de correu electrònic i qualsevol altra dada que permeti establir amb ell una comunicació directa i efectiva.
Les dades de la inscripció en el Registre Mercantil en què, si s’escau, estiguin inscrits o d’aquell altre registre públic en què ho estiguin per al’adquisició de personalitat jurídica o als únics efectes de publicitat.
En el cas que la seva activitat estigui subjecta a un règim d’autorització administrativa prèvia, les dades relatives a aquesta autorització i els identificatius de l’òrgan competent encarregat de la seva supervisió.
Si exerceix una professió regulada haurà d’indicar:
Les dades del Col · legi professional al qual, si s’escau, pertanyi i nombre de col · legiat.
El títol acadèmic oficial o professional amb què compte.
L’Estat de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu en què es va expedir el títol i, si s’escau, la corresponent homologació o reconeixement.
Les normes professionals aplicables a l’exercici de la seva professió i els mitjans a través dels quals es puguin conèixer, inclosos els electrònics.
El número d’identificació fiscal que li correspongui.
Quan el servei de la societat de la informació faci referència a preus, es facilitarà informació clara i exacta sobre el preu del producte o servei, indicant si inclou o no els impostos aplicables i, si s’escau, sobre les despeses d’enviament o, si cas allò que disposen les normes de les comunitats autònomes amb competències en la matèria.
Els codis de conducta als quals, si s’escau, estigui adherit i la manera de consultar electrònicament.
2. L’obligació de facilitar aquesta informació es donarà per complerta si el prestador la inclou en la seva pàgina o lloc d’Internet en les condicions que assenyala l’apartat 1.

3. Quan s’hagi atribuït un rang de numeració telefònica a serveis de tarifació addicional en què es permeti l’accés a serveis de la societat de la informació i es requereixi la seva utilització per part del prestador de serveis, aquesta utilització i la descàrrega de programes informàtics que efectuïn funcions de marcatge, s’han de fer amb el consentiment previ, informat i exprés de l’usuari.

A aquest efecte, el prestador del servei ha de proporcionar almenys la següent informació:

Les característiques del servei que es va a proporcionar.
Les funcions que efectuaran els programes informàtics que es descarreguin, incloent el número telefònic que es marcarà.
El procediment per donar fi a la connexió de tarifació addicional, incloent una explicació del moment concret en què es produirà aquesta finalitat, i
El procediment necessari per restablir el número de connexió previ a la connexió de tarifació addicional.
La informació anterior ha d’estar disponible de manera clarament visible i identificable.

El que disposa aquest apartat s’entén sense perjudici del que estableix la normativa de telecomunicacions, en especial, en relació amb els requisits aplicables per al’accés per part dels usuaris als rangs de numeració telefònica, si s’escau, atribuïts als serveis de tarifació addicional. ”

Continuant amb l’estudi de la LSSICE, el prestador del bé o servei té imposades una sèrie d’obligacions que passem a desglossar a continuació:

Abans d’iniciar el procés de contractació electrònica, s’ha de posar a disposició del beneficiari (només cal incloure’l en la Web), de manera permanent, fàcil i gratuïta la següent informació de manera clara, comprensible i inequívoca:

Els diferents tràmits que cal seguir per subscriure el contracte.
Si el prestador arxiva el document electrònic en què es formalitzi el contracte i si aquest serà accessible.
Els mitjans tècnics que posa a la seva disposició per identificar i corregir errors en la introducció de les dades, i
La llengua o llengües en què podrà formalitzar el contracte.
Les condicions generals de la contractació de manera que aquestes puguin ser emmagatzemades i reproduïdes pel destinatari del servei.
En el cas que l’accés es produeixi per dispositius de pantalla reduïda, s’entén complerta aquesta obligació si el prestador facilita de manera permanent, fàcil, directa i exacta l’adreça d’Internet en què aquesta informació estigui posada a disposició del destinatari.

De la mateixa manera, el prestador està obligat a confirmar la recepció de l’acceptació del bé o servei per algun dels següents mitjans:

L’enviament d’un justificant de recepció per correu electrònic o altre mitjà de comunicació electrònica equivalent a l’adreça que l’acceptant hagi assenyalat, en el termini de les 24 hores següents a la recepció de l’acceptació, o
La confirmació, per un mitjà equivalent a l’utilitzat en el procediment de contractació, de l’acceptació rebuda, tan bon punt l’acceptant hagi completat el procediment, sempre que la confirmació pugui ser arxivada pel seu destinatari.
En els casos en què l’obligació de confirmació correspongui a un destinatari de serveis, el prestador facilitarà el compliment d’aquesta obligació, posant a disposició del destinatari algun dels mitjans indicats en aquest apartat. Aquesta obligació és exigible tant si la confirmació s’ha d’adreçar al mateix prestador com a un altre destinatari.

Aquesta informació prèvia i posterior a la contractació només podrà obviar si la contractació es produeix entre dos subjectes que no siguin consumidors o es realitzi mitjançant intercanvi de correus electrònics.

Un altre aspecte a tenir en compte durant el procés de contractació és el referent a les condicions generals de la contractació, si n’hi ha. Ja hem esmentat anteriorment que el prestador ha de posar a disposició del sol · licitant Les condicions generals de la contractació de manera que aquestes puguin ser emmagatzemades i reproduïdes pel destinatari del servei. A més d’aquesta obligació hem de tenir en compte el RD 1906/1999 pel qual es regula la contractació telefònica o electrònica amb condicions generals de la contractació en desplegament de la Llei 7/1998 de condicions generals de la contractació. Cal destacar d’aquest els aspectes regulats en els articles 3 i 4:

1. Celebrat el contracte, el predisposant haurà d’enviar al adherent immediatament i, com a molt tard, en el moment del lliurament de la cosa o començament de l’execució del contracte, justificació per escrit o, a proposta d’aquest, en qualsevol altre suport durador adequat al mitjà de comunicació emprat i en la seva llengua o al utilitzat pel predisposant per fer l’oferta, relativa a la contractació efectuada on hauran de constar tots els termes d’aquesta. Als efectes del que indica aquest apartat, el predisposant cal indicar en la informació prèvia a què fa referència l’article anterior els diferents tipus de suports entre els que podrà triar l’adherent com a mitjà de recepció de la justificació de la contractació efectuada.

2. El que disposa l’apartat 1 no és aplicable als contractes relatius a serveis de tracte únic que s’executen mitjançant l’ús de tècniques de comunicació a distància i la facturació sigui efectuada per un operador de tals tècniques de comunicació, i sense perjudici d’informar en tot cas al adherent de la direcció de l’establiment del proveïdor on pugui presentar les reclamacions i del cost específic i separat de la comunicació i del servei.

3. S’entén per suport durador qualsevol instrument que permeti al consumidor conservar les seves informacions sense que es vegi obligat a realitzar per si mateix el seu emmagatzematge, en particular els disquets informàtics i el disc dur de l’ordinador del consumidor que emmagatzema els missatges del correu electrònic.

4. El adherent disposarà d’un termini de set dies hàbils, segons el calendari oficial del seu lloc de residència habitual, per resoldre el contracte sense incórrer en penalització ni despesa, inclosos els corresponents a la devolució del bé.

L’exercici del dret a què es refereix aquest apartat no estarà subjecte a cap formalitat, bastant que s’acrediti, en qualsevol forma admesa en dret.

5. El termini per a l’exercici del dret a què es refereix el paràgraf anterior es computarà, en el cas que el contracte tingui per objecte el lliurament de béns, a partir de llur recepció per l’adherent, i en els casos de prestacions de serveis a partir del dia de celebració del contracte.

6. Si la informació sobre les condicions generals o la confirmació documental té lloc amb posterioritat al lliurament dels béns oa la celebració del contracte, respectivament, el termini es computarà des que aquestes obligacions quedin totalment complertes. En cas de compliment defectuós o incomplet de l’obligació de remetre justificació documental dels termes del contracte a què es refereix l’article anterior, l’acció de resolució no caducarà fins transcorreguts tres mesos computats en la forma establerta en l’apartat anterior.

7. Exercit el dret de resolució el predisponent estarà obligat a tornar les quantitats rebudes sense cap retenció immediatament i mai després de trenta dies.

8. Queda exclòs el dret de resolució en aquells casos en què per la naturalesa del contingut de les prestacions sigui impossible fer-ho, sense perjudici de la reclamació dels danys i perjudicis soferts.

Finalment la Llei 7/1996 d’Ordenació del Comerç Minorista regula en el seu Títol III, Capítol II les vendes a distància. Tenint en compte que les vendes a distància són “les celebrades sense presència física simultània del comprador i el venedor, sempre que la seva oferta i acceptació es realitzin de forma exclusiva a través d’una tècnica qualsevol de comunicació a distància i dins d’un sistema de contractació a distància organitzat pel venedor “, el seu règim jurídic és aplicable a la contractació electrònica, amb les excepcions que si la contractació es porta a terme per mitjans electrònics, s’aplicarà preferentment la normativa específica sobre serveis de la societat de la informació i del comerç electrònic (prevalença de la LSSICE en cas de conflicte normatiu) i que la prestació de serveis de la societat de la informació està exempta de comunicació en el termini de tres mesos des de l’inici de la seva activitat al Registre de vendes a distància, segons el que regula al RD 225/2006 pel qual es regulen determinats aspectes de les vendes a distància i la inscripció en el registre d’empreses a distància.

Passem a continuació a ressaltar alguns aspectes regulats en aquest tipus de vendes, amb l’advertiment que complementen el que disposa la LSSICE i mai poden arribar a substituir la seva regulació en cas de contradicció entre les dues normes quan estiguem parlant d’una contractació electrònica realitzada per un prestador de serveis de la societat de la informació.

Informació prèvia

1. Abans d’iniciar el procediment de contractació i amb l’antelació necessària, el venedor haurà de subministrar al consumidor, de manera veraç, eficaç i suficient, la informació següent:

La identitat del venedor i la seva adreça.
Les característiques essencials del producte.
El preu, inclosos tots els impostos.
Les despeses de lliurament i transport, si s’escau.
La forma de pagament i modalitats de lliurament o d’execució.
L’existència d’un dret de desistiment o resolució, o la seva absència en els contractes a què es refereix l’article 45.
El cost de la utilització de la tècnica de comunicació a distància quan es calculi sobre una base diferent de la tarifa bàsica.
El termini de validesa de l’oferta i del preu.
La durada mínima del contracte, si escau, quan es tracti de contractes de subministrament de productes destinats a la seva execució permanent o repetida.
Les circumstàncies i condicions en què el venedor podria subministrar un producte de qualitat i preu equivalents, en substitució del sol · licitat pel consumidor, quan es vulgui preveure aquesta possibilitat.
Si s’escau, indicació de si el venedor disposa o està adherit a algun procediment extrajudicial de solució de conflictes.
2. La informació continguda en l’apartat anterior, la finalitat comercial ha de ser indubtable, s’ha de facilitar al comprador de manera clara, comprensible i inequívoca, mitjançant qualsevol tècnica adequada al mitjà de comunicació a distància utilitzat, i haurà de respectar, en particular, el principi de bona fe en les transaccions comercials, així com els principis de protecció dels qui siguin incapaços de contractar.

Necessitat de consentiment exprés

1. En cap cas la manca de resposta a l’oferta de venda a distància es pot considerar com a acceptació d’aquesta.

Prohibició d’enviaments no sol · licitats

Queda prohibit enviar al consumidor articles o mercaderies no demanats per ell al comerciant quan aquests subministraments incloguin una petició de pagament. En cas que així es faci, i sense perjudici de la infracció que això suposi, el receptor de tals articles no estarà obligat a tornar-, ni pot reclamar el preu.

En cas que decideixi tornar-no haurà d’indemnitzar pels danys o demèrits soferts pel producte.

No és aplicable el que disposa el paràgraf primer quan quedi clarament de manifest al receptor que l’enviament no sol · licitat es devia a un error, i correspon al venedor la càrrega de la prova. El receptor té dret a ser indemnitzat per les despeses i pels danys i perjudicis que se li haguessin causat.

Execució i pagament

1. Llevat que les parts hagin acordat una altra cosa, el venedor haurà d’executar la comanda a tot tardar en el termini de trenta dies a partir del dia següent a aquell en què el comprador li hagi comunicat la seva comanda.

2. En cas de no execució del contracte per part del venedor per no trobar-se disponible el bé objecte de la comanda, el comprador haurà de ser informat d’aquesta falta de disponibilitat i ha de poder recuperar com més aviat, i en qualsevol cas en un termini de trenta dies com a màxim , les sumes que hagi abonat. En el cas que el venedor no realitzi aquest abonament en el termini assenyalat, el comprador podrà reclamar que se li pagui el doble de la suma deguda, sense perjudici del seu dret de ser indemnitzat pels danys i perjudicis soferts en el que excedeixin de aquesta quantitat.

3. Si no està disponible el bé objecte de la comanda, quan el consumidor hagués estat informat expressament d’aquesta possibilitat, el venedor podrà subministrar sense augment de preu un producte de característiques similars que tingui la mateixa o superior qualitat. En aquest cas, el comprador pot exercir els seus drets de desistiment i resolució en els mateixos termes que si es tractés del bé inicialment requerit.

Dret de desistiment

1. El comprador disposa d’un termini mínim de set dies hàbils per desistir del contracte sense cap penalització i sense indicació dels motius. Serà la llei del lloc on s’ha lliurat el bé la que determini quins dies han de considerar hàbils.

2. L’exercici del dret de desistiment no estarà subjecte a cap formalitat, bastant que s’acrediti en qualsevol forma admesa en dret.

3. El dret de desistiment no pot implicar la imposició de cap penalització, si bé es pot exigir al comprador que es faci càrrec del cost directe de devolució del producte al venedor.

No obstant això, en els supòsits en què el venedor pugui subministrar un producte de qualitat i preu equivalents, en substitució del sol · licitat pel consumidor, els costos directes de devolució, si s’exerceix el dret de desistiment, seran per compte del venedor que n’ha hagut d’informar el consumidor.

Seran nul · les de ple dret les clàusules que imposin al consumidor una penalització per l’exercici del seu dret de desistiment o la renúncia a aquest.

4. A efectes de l’exercici del dret de desistiment, el termini es calcularà a partir del dia de recepció del bé, sempre que s’hagi complert el deure d’informació que imposa l’article 47.

5. En el cas que el venedor no hagi complert aquest deure d’informació, el comprador podrà resoldre el contracte en el termini de tres mesos a comptar d’aquell en què es va lliurar el bé. Si la informació a què es refereix l’article 47 es facilita durant el termini de tres mesos, el període de set dies hàbils per al desistiment comença a comptar des d’aquest moment. Quan el comprador exerceixi el seu dret a resoldre el contracte per incompliment del deure d’informació que incumbeix al venedor, aquest no pot exigir que aquell es faci càrrec de les despeses de devolució del producte.

6. Quan el comprador hagi exercit el dret de desistiment o el de resolució conforme al que estableix aquest article, el venedor està obligat a tornar les sumes abonades pel comprador sense retenció de despeses. La devolució d’aquestes sumes s’ha d’efectuar com més aviat millor i, en qualsevol cas, en un termini màxim de trenta dies des del desistiment o la resolució. Correspon al venedor la càrrega de la prova sobre el compliment del termini. Transcorregut aquest sense que el comprador hagi recuperat la suma deguda, tindrà dret a la duplicada, sense perjudici que a més se l’indemnitzi pels danys i perjudicis que se li hagin causat en el que excedeixin d’aquesta quantitat.

7. En cas que el preu hagi estat totalment o parcialment finançat mitjançant un crèdit concedit al comprador per part del venedor o per part d’un tercer previ acord d’aquest amb el venedor, l’exercici del dret de desistiment o de resolució que preveu aquest article implica alhora la resolució del crèdit sense cap penalització per al comprador.

8. El transcurs del termini del dret de desistiment sense executar no serà obstacle per al posterior exercici de les accions de nul · litat o resolució del contracte quan siguin procedents conforme a dret.

Excepcions al dret de desistiment

Llevat de pacte en contra, el que disposa l’article anterior no és aplicable als següents contractes:

Contractes de subministrament de béns el preu estigui subjecte a fluctuacions de coeficients del mercat financer que el venedor no pugui controlar.
Contractes de subministrament de béns confeccionats conforme a les especificacions del consumidor o clarament personalitzats, o que, per la seva naturalesa, no puguin ser retornats o puguin deteriorar o caducar amb rapidesa.
Contractes de subministrament d’enregistraments sonors o de vídeo, de discos i de programes informàtics que haguessin estat desprecintats pel consumidor, així com de fitxers informàtics, subministrats per via electrònica, susceptibles de ser descarregats o reproduïts amb caràcter immediat per al seu ús permanent.
Contractes de subministrament de premsa diària, publicacions periòdiques i revistes.
Pagament mitjançant targeta

1. Quan l’import d’una compra hagi estat carregat fraudulentament o indegudament utilitzant el número d’una targeta de pagament, el seu titular podrà exigir la immediata anul · lació del càrrec. En aquest cas, les corresponents anotacions de deute i reabonament en els comptes del proveïdor i del titular s’efectuaran al més aviat.

2. No obstant això, si la compra ha estat efectivament realitzada pel titular de la targeta i l’exigència de devolució no és conseqüència d’haver exercit el dret de desistiment o de resolució reconegut en l’article 44 i, per tant, hagués exigit indegudament la anul · lació del corresponent càrrec, aquell quedarà obligat enfront del venedor al rescabalament dels danys i perjudicis ocasionats com a conseqüència d’aquesta anul · lació.

Informació

1. A més de la informació que assenyala l’article 40, el consumidor haurà d’haver rebut, a l’execució del contracte, les següents informacions i documents:

Informació escrita sobre les condicions i modalitats d’exercici dels drets de desistiment i resolució, així com un document de desistiment o revocació, identificat clarament com a tal, que expressi el nom il’adreça de la persona a qui s’ha d’enviar i les dades d’identificació del contracte i dels contractants a què es refereix.
La direcció de l’establiment del venedor on el comprador pugui presentar les reclamacions.
Informació relativa als serveis postvenda ia les garanties comercials existents.
En cas de celebració d’un contracte de durada indeterminada o de durada superior a un any, les condicions de rescissió del contracte.
2. La informació a què es refereix l’apartat anterior s’ha de facilitar per escrit o, excepte oposició expressa del consumidor, en qualsevol altre suport durador adequat a la tècnica de comunicació emprada i en la llengua utilitzada en la proposta de contractació.

Francisco Ramón González-Calero Manzanares

Departament Juridic Pedrosa Busquets & Associats