25des.

No t’espantis si et dic que és molt possible que siguis un analfabet de la intimitat, i no em refereixo a la que es gesta sota els llençols.Estic parlant de com gestiones la teva pròpia intimitat en relació a la informació que comparteixes en els nous entorns digitals.Que informació personal pròpia i aliena bolques en les xarxes socials, les mesures de seguretat que adoptes per preservar-la, el zel amb què dissenyes els permisos en les teves aplicacions i el temps que inverteixes a esbrinar que fan amb les teves dades les webs i blocs on et registres i les aplicacions que descàrregues.

La protecció de dades comença per un mateix

Hem delegat en altres la responsabilitat de la nostra pròpia intimitat, producte de la nostra desídia, indiferència i en molts casos, negligència.

Això mateix assenyalava el director de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, José Luis Rodríguez: “la primera barrera de protecció és la nostra pròpia conducta”

José Luis Rodríguez, en aquest article, aconsella als ciutadans que a l’hora de facilitar les seves dades, estiguin “sempre vigilants pel que fa a les finalitats i als usos a què es destinaran”.

També insisteix en la necessitat de denunciar davant l’AEPD quan es consideri que s’està fent un ús indegut.

Afegeix una cosa substancial i digne de ressenyar: “Encara que cada dia necessitem lliurar dades personals per mantenir relacions socials, per viure en societat, per rebre serveis o per fer contractes devem ser conscients que aquestes dades tenen un valor més enllà de la prestació d’aquest servei i, per tant, no donar més dels que siguin estrictament necessaris ”

Fa temps, en un altre dels meus post et preguntava si eres un troglodita digital, ara et pregunto si per aquests casuals, també ets un analfabet de la intimitat (sense acritud senti)

Intimitat Vs Sobreexposició

Vaig llegir també fa poc José Luis Colom Planas en un article “Era del coneixement i privacitat: Difícil equilibri entre Dret objectiu i subjectiu”

Comentava el següent:

“… La voràgine d’Apps, funcionalitats de connectivitat ubiqua, mitjans de comunicació social i enllaços de dades entre objectes, que emergeixen ja en els nostres dies, han creat en molts individus una cultura, basada en el oversharing o la sobreexposició, que els porta a compartir-ho tot a canvi de popularitat o de mantenir aquestes relacions o contactes virtuals. La conseqüència és la no lectura de les clàusules informatives i l’atorgament del consentiment “no informat de facto” mitjançant un irreflexiu “clic” … – “José Luis Colom Planas

No puc menys que estar total i absolutament d’acord, actuem de manera irreflexiva, compulsiva i com si fóssim neuronalment insolvents a l’hora de donar al clic i canviar les nostres dades i la nostra intimitat.

Té sentit la LOPD si som analfabets de la intimitat?

Moltes vegades em pregunto, si té sentit la meva tasca d’evangelització d’empreses perquè siguin responsables amb la informació de les persones quan són les pròpies persones les que no saben gestionar ni defensar els seus propis drets a la intimitat.

Com deixar de ser un analfabet de la teva intimitat

Passos senzills però efectius

1 – Adquireix consciència digital:

Pensa en que tens drets sobre la teva pròpia informació personal però també responsabilitats. Amb qui comparteixis aquesta informació, en que mitjans i fins on depèn només de tu. Després no et lamentis si les fotos dels teus fills apareixen en els llocs més insospitats i per a fins completament diferents.

Parlem sobre aquesta consciència digital fa temps amb una gran experta en la matèria, Susana Gonzalez Ruizanchez en aquest mateix blog, et recomano que ho llegeixis sense vols començar a alfabetizarte en intimitat.

L’exposició que facis de tu i de la teva informació és responsabilitat només teva i a internet, tot perdura, tot es veu, tot es fa servir.

2 – Aprèn a exercir els teus drets davant els teus propis dades

Perquè puguin vulnerar els teus drets, és fonamental comptar amb la teva complicitat. Si no coneixes els drets que tens sobre la teva pròpia informació, ets la víctima idònia per socavarlos.

Moltes empreses fan un ús tendenciós, deslleial i poc ètic de la informació personal dels seus clients, si tu ho consents, ets còmplice de l’abús.

Conscients que atropellin els teus drets quan

Reps publicitat que ho has sol·licitat i per a la qual ens has donat el teu consentiment i no fas res, total pa que.

Et registres en un web el formulari no informa de la seva política de privacitat ni et demana conformitat amb esta.

Quan aquesta o una altra web, tampoc validen la teva adreça de correu electrònic, no t’informen de les cookies ni com pots donar de baixa la teva subscripció.

Quan deixes les teves dades en un comerç per a una promoció o fitxa de client i no t’informen sobre el responsable, la finalitat i com exercir els teus drets.

Permets que utilitzin les teves dades de contacte en xarxes socials per enviar-publicitat (alguna cosa insuportablement quotidià)

I molts etc. més … mogollón anem

En definitiva, quan no et prens la molèstia de comprovar si l’empresa o professional a qui li facilites la teva informació pel motiu que sigui, està adequat a les exigències de la LOPD i la LSSI.

Per això, poc importa que jo em desgañite pregonant als quatre vents la necessitat d’una cultura de la dada, de la responsabilitat de les empreses enfront de la informació que gestionen, o sobre les maneres més ètiques i sostenibles en estratègies de màrqueting.

No serveix de res, si amb la teva indolència permets la negligència de tots aquells a qui la teva intimitat i la teva informació els importa tant com a mi la llista de suplents del Coruxo.

Si vols deixar de ser un analfabet de la intimitat, aquest és el teu lloc.

Imatge: MaloMalverde

Escrit Marina Brocca

Publica PEDROSA BUSQUETS & ASSOCIATS, assessors TIC
Copyright © 2016 Pedrosa Busquets & Associats, S.L. – Tots els drets reservats –