El primer que caldria indicar, és què ens diu la LOPD (Llei Orgànica de Protecció de Dades) per posar-nos en context, i l’article 1 d’aquesta Llei, preveu que; “Garantir protegir, pel que fa al tractament de les dades personals, les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques, i especialment, del seu honor i intimitat personal i familiar “.
Cal destacar que fins i tot una vegada acabada la nostra relació amb l’entitat, les nostres dades en cap cas podran ser transferits d’una entitat a una altra. La gent en aquests temps de crisi, desconfia molt de la banca, però en aquest aspecte poden estar tranquils.
El secret bancari, a Espanya només es podria trencar en casos de delicte fiscal, llavors els bancs sí que es veurien obligats a proporcionar les dades bancàries del seu client a causa d’una ordre judicial. Aquest secret bancari es trenca a Espanya, però, què passa en els anomenats
“Paradisos fiscals” ?.
La resposta a la pregunta si estiguéssim parlant de fa uns anys, seria una rotunda negativa per part de l’entitat bancària del país corresponent, però sembla que els nostres polítics no volen deixar passar per alt delictes fiscals de grans quantitats monetàries, i països com Andorra, Suïssa o Gibraltar, han augmentat la seva col·laboració, encara que sembla ser que és més per la pressió mediàtica que pels seus propis convenciments. Amb aquesta col·laboració dels Governs poden realment determinar l’impost adequat per a les persones que pensaven que podrien amagar-se en altres jurisdiccions. Però clar, la col·laboració mai és total, ja que l’economia d’aquests països depèn en gran mesura del secret bancari. Pel que sempre algun petit dada, que pot ser molt rellevant, se li pot estar escapant a la justícia a causa de la reticència d’aquests països.
A PEDROSA BUSQUETS & ASSOCIATS apostem per una transparència per evitar fraus fiscals, i assegurem que el ciutadà pot estar molt tranquil en aquesta matèria, ja que a Espanya les nostres dades, si no cometem infraccions, estan molt segurs en les entitats en les quals tenim dipositats els nostres estalvis.