30juny

Avui li toca el torn a la relació entre la LOPD i el vídeo

LOPD i el vídeo, un debat necessari.

Creus que la LOPD i el vídeo no tenen res a veure? Segueix llegint per favor.

La indissociable relació entre LOPD i vídeo

I encara que sembli mentida, encara hi ha empreses que no ho saben.

Jo porto tota la vida enganxat a la comunicació en vídeo i a la docència. He treballat en productores, televisions, universitats i acadèmies, on he vist de tot (però de tot-tot) pel que fa a la gestió dels drets de les persones que eren gravades o fotografiades.

Però anem a pams.

Quan algú treu una càmera davant teu, el següent que ha de posar sobre la taula és un contracte i un bolígraf. Hem de tenir clar que en el moment que aquesta persona et grava o fotografia, comença a comerciar amb alguna cosa que en realitat no li pertany: la teva imatge. Ha d’estar segur que nosaltres hem donat el nostre consentiment per a això, i això s’ha de fer en un contracte reglat.

Però vist el vist, sembla que no és important.

El món de la imatge i la seva apatia a la LOPD, històries per no dormir

Deixeu-me que us expliqui les coses que he vist (com diria el replicant, “he vist coses que vosaltres no creuríeu”).

Empreses que directament desconeixen el que és la LOPD. I no parlo d’empreses petites, sinó de grans empreses. Aquelles que et contracten per fer una campanya de vídeo màrqueting, i en cap moment et pregunten o es molesten pel fet que treballaràs amb la seva imatge.

Toca treure el tema forçadament, i sovint la resposta és un menyspreu cap a la llei orgànica, al ritme de “això de la LOPD és un treu quarts”.

Empreses molt llestes que s’apropien de la teva imatge. Això encara passa en una acadèmia en la qual he treballat diverses vegades. Com es troben sempre en contínua promoció, agraden de veure als seus alumnes i les alumnes en la seva web, els seus vídeos i els seus cartells. Això suposaria moltes autoritzacions, pel que directament inclouen una casella en les seves fulles d’admissió en els cursos que automàticament cedeix els drets d’imatge de l’alumne per promoció. Quan vaig preguntar què passava si un alumne o alumna no marcava la casella per cedir aquests drets, em van contestar: “llavors és molt senzill, no entra en el curs”.

Blocs que recullen les teves dades i fan el que volen amb ells

I això ho fan pràcticament tots, em temo. Parlo dels famosos blocs que a canvi de la teva mail et regalen un “llibre” (sol ser un pdf amb 10 pàgines), però no et diuen quins són els teus drets pel que fa a què dimonis es va a fer amb aquesta informació. A això caldria sumar tot el que recapten les galetes, però això és una altra història.

Tots ells es limiten a incloure un text, sovint copiat d’una altra web, en el qual donen una informació molt bonica però de poca utilitat, ja que no estan donats d’alta a l’AEPD, el que significa que aquesta informació és paper mullat.

Productores de vídeo que utilitzen la teva imatge però ni ells saben què vol dir això. Pel que jo he pogut veure, quan algú encarrega un vídeo promocional a una empresa, poc o gens es preocupa cap de les parts per allò que més els hauria de preocupar: el realitzar una bona gestió de la imatge del seu client.

Arriba el dia de la gravació, s’encenen els focus, es col·loquen els micros, i comença la màgia, però … i després què ?, a on va aquest vídeo ?, estem segurs ?, a qui correspon aquesta responsabilitat?

En fi, moltes coses, massa incerteses i un risc exageradament alt que caigui una sanció. En el meu cas sóc una mica tots els casos anteriors, ja que gravo als meus clients, imparteixo formació i més recullo informació al meu blog a canvi d’una subscripció.

És per això pel que em vaig posar en mans d’una professional com Marina. No és piloteig, però en aquest cas he de recórrer a la tan gastada frase que diu “no hi ha millor coixí que una consciència tranquil·la”, i és que no es pot tenir més raó.

El risc és massa alt, ja que amb que una persona, ja sigui un client o un subscriptor, o un vianant que passava per aquí quan vas treure el teu telèfon i vas començar a gravar, decideixi exercir els seus drets, pot destapar el mal que l’empresa tingui gestionat aquest assumpte.

Conclusió: Ets un professional de la Imatge? No t’oblidis de la LOPD

No us la jugueu, vídeo marketers, treure un paper i un boli i que tot estigui recolzat per un protocol complet en la gestió d’aquestes imatges, clàusules correctes per recollir el consentiment dels titulars d’aquestes imatges, contractes específics de sessió i d’encàrrec , mesures de seguretat per a gestionar aquesta informació, un fitxer donat d’alta com està manat i tots els elements necessaris per garantir els drets a totes les persones relacionades amb la nostra marca.

Dormireu més tranquils. Jo ho faig.

Tens més dubtes sobre la LOPD i el vídeo màrqueting? Han utilitzat la teva imatge sense el teu consentiment?

Escriu: Marina Brocca

www.marinabrocca.com

Publica:

Pedrosa Busquets & Associats

Copyright © 2016 Pedrosa Busquets & Associats, S.L. – Tots els drets reservats –