· Giovanni Buttarelli, supervisor adjunt Europeu de Protecció de Dades, ha exposat a l’Auditori del Parlament de Catalunya els punts clau de la nova reforma que marcarà un abans i un després en l’àmbit de la protecció de dades a nivell europeu.
· Durant la jornada, la presidenta del Parlament de Catalunya, la M. Hble. Sra. Núria de Gispert, ha lliurat el Premi Protecció de Dades en el Disseny a l’empresa SISinf i l’accèsit a Infoself Girona SL.
Barcelona, 8 de juliol de 2013.- Giovanni Buttarelli, supervisor adjunt Europeu de Protecció de Dades, ha exposat aquest matí al Parlament de Catalunya els punts més innovadors de la reforma en l’àmbit de la protecció de dades a nivell europeu. Buttarelli ha valorat la reforma de forma positiva, atès que el nou reglament persegueix una protecció de la informació personal més efectiva, menys burocratitzada i més d’acord amb les necessitats derivades de la utilització massiva de les tecnologies de la informació i la comunicació, especialment a través d’Internet.
Davant les enormes possibilitats de difusió de les tecnologies de la informació i la comunicació online s’ha evidenciat la necessitat de minimitzar les diferències entre les legislacions de països de la UE i s’han qüestionat els límits de l’àmbit de la privacitat de les persones. Després de diversos anys d’estudis preliminars, la Comissió Europea va encetar l’any passat la seva proposta per regular la protecció de dades personals, actualment en fase d’estudi. La posada en marxa d’aquest procés legislatiu per donar a Europa un nou marc normatiu inclou elements nous, com ara la protecció dels menors d’edat, el dret a l’oblit i les transferències internacionals de dades, entre altres elements. “Considerem que és un projecte molt ambiciós, que té per objectiu reforçar la posició de les autoritats supervisores nacionals i internacionals i serà aplicable de manera directa a l’ordenament jurídic de tots els estats membres de l’UE”, ha comentat Buttarelli.
Conceptes com accountability (responsabilitat respecte les condicions en què s’està tractant la informació), privacy by design (privadesa en el disseny), Privacy by default (privadesa per defecte), l’avaluació d’impacte sobre la privadesa, la configuració de les mesures de seguretat a partir d’una avaluació de riscos o la referència explícita a nous drets, com el dret a l’oblit o el dret a la portabilitat, són alguns aspectes nous i rellevants en l’avenç cap a la protecció personal. Buttarelli ha valorat que: “Hem de poder identificar tots aquells qui tenen accés a les nostres dades i exercir els nostres drets, perquè evidentment ara no és així”. I ha afegit: “La restricció de la nostra privacitat serà cada dia més inevitable”.
Aquests aspectes, juntament amb un augment de la transparència en el tractament de dades, un reforç en el conssentiment i en una major provisió d’instruments eficaços per afrontar la dimensió internacional de la informació, haurien de contribuir a millorar la qualitat de la informació i a augmentar el control del ciutadà sobre la seva pròpia informació personal.